I år 2022 skulle storspelmannen Valfrid Rönnlund i Rö (1872-1957) ha fyllt 150 år. Ångermanlands Spelmansförbund uppmärksammar därför hans minne med en spelmansstämma på Folkets hus i Rö, där Valfrid bodde, under helgen före midsommar.

Spelmansstämman invigs kl 19 på fredagkvällen med en kvällskonsert. Kapellsbergs folkmusiklinje uppträder som förband och berättarföreställningen ”Valfrid Rönnlund – ett spelmansporträtt” med Isak Eriksson och Magdalena Eriksson som huvudband.

Under lördagen pågår som brukligt buskspel på området. Låtkurser hålls på nedervåningen i Valfrids hus (mer info kommer). Rö Byalagsförening serverar kaffe och fika under dagen. På lördagkvällen kl 19 uppträder Triakel från Jämtland.

Rö ligger ca 20 min norr om Härnösand. Strax norr om Älandsbro tar man avfarten mot Hemsön. I anslutning till Folkets hus finns möjlighet att tälta eller campa. Hotellmöjligheter finns i Härnösand och på Hotell Björkudden samt Hotell Höga Kusten, som ligger ca 13 min från Rö.

Spelmansstämman är gratis men kvällskonserterna kostar 150 kr st. På grund av begränsat antal platser bör man helst föranmäla sig till isak163@hotmail.se. Uppge namn och antal samt vilken eller vilka konserter du anmäler dig till.